Tuesday, December 26, 2017

De la ''Steaua purpurie a lui Hind'' la Nebuloasa ''Eskimo'' NGC 2392

In noptile Craciunului 2017  am continuat observatiile cu dobsonianul ''Toleascop'' de 200mm F/6.16.
Si deoarece ocularul LV 30mm este imprumutat la un prieten , am folosit ca ocular de baza Erfle 28mm pe format 2'' al lui Erwin. Ne intelegem foarte bine !

Cea mai senzationala observatie a noptii trecute si ,as putea spune , a ultimelor luni , a fost cea a stelei carbon R Leporis numita si ''Hind's Crimson Star'' adica ''Steaua purpurie a lui Hind''.
Cand gasind steaua spre Vest de Mu Leporis , aceasta  a intrat in campul vizual ...era sa pic de pe scaunul Lybar.
Doamne Sfinte ,Uram Istenem , Mein Gott !!!   🙌 🙌 🙌
Aceasta stea nu-i oranj ,nici rosiatica ci este cu adevarat purpurie ,asa cum a descris-o descoperitorul ei J.R. Hind : ''...o picatura de sange pe un fundal negru... ''.
In acelasi camp cu R Leporis se vad mai multe stele dar mai ales steaua HIP 23060 , o stea albastra de tip spectral B si care formeaza un contrast superb cu steaua purpurie a lui Hind.
R Leporis este o stea variabila care oscileaza intre =5.5mv si 11.7mv intr-o perioada de 427.07 zile.
Stellarium ne spune ca R Leporis este acum la magnitudinea 8.05mv , deci aceasta este o perioada proprice observarii ei.
Va indemn pe toti cei care inca nu ati vizitat-o pe  R Leporis , sa o faceti , spectacolul e garantat !Vorbind de roiurile din preajma lui M35 ,l-am revazut pe acesta si pe NGC 2158.
Nu am reusit sa gasesc ,mai exact sa vad, roiul IC 2157 aflat prin apropiere , spre steaua 1 Gem.
In schimb NGC 2129 ,rasfirat in jurul si printre doua stele cu aparenta de dubla , a fost usor de gasit.Langa bumerangul de stele format din 10-11-12 Gem , am cautat sa vad nebuloasa IC 444 prin filtrul UHC , fara rezultat.
Intreaga zona este bogata in stele slabe si contine si cateva stele mai luminoase si poarta indicativul Collinder 89.Am revizitat NGC 2264 zisa si ''Christmas Tree'' si ''Cone Nebula'' ,un roi asociat cu nebuloasa.
De data aceasta am avut si filtrul UHC la indemana si am vazut nebulozitate slaba dar neuniform distribuita in interiorul triunghiular al roiului.
Nebulozitatea mi-a aparut ca fiind mai densa si mai luminoasa spre baza triunghiului si se extindea spre Est si in afara roiului.La NGC 2244 asociat cu nebuloasa NGC 2237 , am vazut din nou roiul 2244 cu stele putine si dispersate , totusi pe o arie mica.Iar la Vest am vazut din nou prin filtrul UHC acel nor gri -roscat alungit si mult mai mare decat roiul , alungit de la NV la SE.
Spre Est de NGC 2244 am vazut roiul  deschis Cr 107 foarte mare ,cu un diametru de 35 minute si partial suprapus cu roiul  Cr 104 care are un diametru de 21 minute.Spre Nord de acestea doua se afla un alt roi , Collinder 106 ,inca si mai mare ,avand un diametru de 45 minute.Roiurile acestea nu prezinta condensare centrala si nu au marginile bine definite dar contin un mare numar de stele fotografice chiar daca vizual ,cu instrumentele noastre mici ,vedem doar 20 sau 30 de stele in fiecare.
Se pare ca doar aceste trei roiuri totalizeaza multe mii de stele , subiectul merita studiat si de revenit la el.

Am reobservat roiurile M50 si M48 din Monoceros.
Am remarcat ca M50 contine o stea pitica portocalie despre care am aflat din Stellarium ca este de tip K 1/2 III , are indice de culoare 1.7 si indicativul HIP 33959.

Am observat apoi M47 cu roiul invecinat NGC 2423 si M46.
M47 are drept gardian steaua pitica rosie KQ Pup iar M46 pe pitica oranj 140 Pup.
Dar sunt mult mai multe stele pitice oranj si rosii in aceasta zona a cerului, la ocular am numarat vreo cinci-sase dar apoi am renuntat.
Sau mai bine zis am lasat pe alta data numaratoarea mai exacta.Monoceros este o constelatie extrem de bogata in comori pentru astronomul amator! 🙋 🙆

Ca sa nu se toceasca ocularele de grosisment mare ,am reobservat si rezolvat stelele duble 52 Ori , 32 Ori si Eta Ori.
Steaua dubla 42 Ori nu a vrut insa nicicum sa isi prezinte companionul.
In Trapezul lui Orion am vazut sase componente :A,B,C,D,E si F.
La 205x / ocular Tele Vue Radian 6mm , steaua F era fluctuanta ,nu se vedea tot timpul.

La 49x /Plossl Sirius 25mm si filtru UHC, s-a vazut nebulozitate intensa in jurul stelei 42 Ori ,parte a nebuloasei NGC 1977.
De asemenea in jurul stelei Iota Ori s-a vazut nebulozitatea cuprinzand cele cateva stele vizibile ale roiului NGC 1980.Aceasta nebulozitate face parte din M42.Am incheiat sesiunea de observatii prin observarea la 205x a nebuloasei planetare NGC 2392 numita si ''Eskimo'' adica ''Eschimosul'' in care se vedea zona centrala foarte luminoasa.
Nu sunt sigur dar cred ca am vazut si steaua centrala.

Hm , deci ''Eskimo Nebula''.....foarte potrivita denumire. 💫 
Toate din jur , peretii, gardul , masa ,alea de beton si chiar si tubul telescopului musteau de apa iar eu dardaiam  de frig.
Bateria cautatorului RDF nu mai putea nici ea si se stingea si reaprindea in palpairi tot mai slabe.
Era deja ora doua noaptea si venise vremea sa ma retrag de pe banchiza !🙇

No comments:

Post a Comment