![]() |
Luneta Galilei 7x45mm, recuperata din binoclu IRIS, ''Jumelle Militaire Perfectionee'' |
Miercuri 4 Iunie a.c. am facut observatii in programul AWAOG, folosind o luneta Galilei cu apertura de 45mm si cu marirea de 6x sau 7x. Aceasta luneta am primit-o de la prietenul meu Csillag Attila si provine dintr-un binoclu galilean produs de compania IRIS din Paris, Franta. Candva ... pe la 1900... primavara ...
Binoclul a avut partea mecanica partial deteriorata si de aceea Attila a preferat sa demonteze lunetele pentru a fi folosite individual.
Probabil ca binoclul a aratat cam ca si acesta, pus in vanzare pe ebay.
Cu acest vetust instrument am observat, rezolvat si separat stelele duble Delta Lyr, Epsilon 1-2 Lyrae, Alcor-Mizar ( fara Sidera Ludoviciana), Omicron Cygni , ca dubla , Omega Cygni, Alfa Librae, Omega 1-2 Scorpii si Nu 1-2 Coronae Borealis.
La giganta rosie Miu Cep / Garnet Star se zarea culoarea oranj.
Delta Cep, steaua prototip a cefeidelor, nu a fost rezolvata dar se vedeau bine ambele stele de comparatie.
R CrB, alta giganta rosie capricioasa, s-a vazut in jurul magnitudinii 6 si se zarea si steluta de magnitudinea 7 de langa ea.
Iar pe Luna s-a vazut foarte bine ''catelul din Luna'', un asterism format din formatiuni selenare mari: Marea Crizelor, Marea Seninatatii, Muntii Caucaz, Marea Vaporilor si Muntii Apenini. Acest asterism este descris cu umor de catre Henri Stahl in romanul ''Un roman in Luna'', la pagina 113.
![]() |
''Cainele din Luna'', desen de Murnu, URIL de H. Stahl, pag. 113 |
![]() |
Variabile, 7 Iunie 2025 |
No comments:
Post a Comment