Tuesday, June 10, 2025

AWAOG si variabile - 4 si 7 Iunie


Luneta Galilei 7x45mm,
recuperata din binoclu IRIS,
''Jumelle Militaire Perfectionee''

 

Miercuri 4 Iunie a.c. am facut observatii in programul AWAOG, folosind o luneta Galilei cu apertura de 45mm si cu marirea de 6x sau 7x. Aceasta luneta am primit-o de la prietenul meu Csillag Attila si provine dintr-un binoclu galilean produs de compania IRIS din Paris, Franta. Candva ... pe la 1900... primavara ...

Binoclul a avut partea mecanica partial deteriorata si de aceea Attila a preferat sa demonteze lunetele pentru a fi folosite individual.

Probabil ca binoclul a aratat cam ca si acesta, pus in vanzare pe ebay.



Cu acest vetust instrument am observat, rezolvat si separat stelele duble Delta Lyr, Epsilon 1-2  Lyrae, Alcor-Mizar ( fara Sidera Ludoviciana), Omicron Cygni , ca dubla , Omega Cygni, Alfa Librae, Omega 1-2 Scorpii si Nu 1-2 Coronae Borealis.

La giganta rosie Miu Cep / Garnet Star se zarea culoarea oranj. 

Delta Cep, steaua prototip a cefeidelor, nu a fost rezolvata dar se vedeau bine ambele stele de comparatie. 

R CrB, alta giganta rosie capricioasa, s-a vazut in jurul magnitudinii 6 si se zarea si steluta de magnitudinea 7 de langa ea.



Iar pe Luna s-a vazut foarte bine ''catelul din Luna'', un asterism format din formatiuni selenare mari: Marea Crizelor, Marea Seninatatii, Muntii Caucaz, Marea Vaporilor si Muntii Apenini. Acest asterism este descris cu umor de catre Henri Stahl in romanul ''Un roman in Luna'', la pagina 113.

''Cainele din Luna'', desen de Murnu,
URIL de H. Stahl, pag. 113



Sambata 7 Iunie a.c. am facut observatii de stele variabile: R CrB, Alfa Her, Beta Lyr, P Cyg si T CrB.
P Cyg si T CrB au fost observate cu dobsonianul ''Ratusca cea urata'' D= 125mm iar celelalte trei, cu binoclul Aculon 10x50mm.
T CrB, suspectata de eruptii inca de anul trecut, doarme in continuare. Oare cand se va trezi Dragonul ?
Iar ''noutatea'' P Cygni doarme si ea, de vreo doua secole, foarte aproape de magnitudinea 5. Aceasta este o nova recurenta si poate erupe oricand. Sunt inca si mai convins ca numele ei in folclorul astronomic ar trebui sa fie ''Phoenix''. Se potriveste cu adnotatia de stea variabila, P Cygni. 

Variabile, 7 Iunie 2025

In incheiere am reobservat la marirea de 27x, in camp mare RFT cu diametru de 2,6 grade, roiul deschis M39 din Cygnus si roiul sferic M71 din Sagitta. Este si interesant dar si ciudat sa vezi asemenea obiecte cu aparenta de miniatura intr-un camp mare si foarte bogat in stele ...   

No comments:

Post a Comment