Saturday, November 21, 2020

RIP Sajtz (Bandi) Andras

 

In cursul serii de Joi (dupa efectuarea unor observatii) am aflat printr-un email de la prietenul meu Csukas Matyas ca prietenul nostru comun Sajcz Andras, pe care-l apelam toti cu diminutivul Bandi, a trecut la cele vesnice.

La linkul de mai jos vedem stirea de pe situl Asociatiei Astronomice Maghiare/MCsE despre tristul eveniment :

https://www.mcse.hu/egyesulet/egyesuleti-hirek/egyesuleti-hirek-2020/elhunyt-sajtz-andras/

Bandi a fost pasionat de Astronomie inca din copilarie si, desi si-a petrecut toata viata in scaunul cu rotile, a fost un astronom amator pasionat.

Prima sa intalnire memorabila cu cerul a fost cu ocazia eclipsei de Soare din 1961 cand a urmarit evenimentul astronomic, impreuna cu tatal sau, printr-un filtru de sticla afumata.

Mai tarziu a urmarit cu placere bolta instelata desi inca nu stia prea multe lucruri despre astri.

A urmarit apoi emisiuni de popularizare ale lui Kulin Gyorgy si a primit de la acesta lentilele cu care in 1980 si-a construit primul telescop, o luneta Kepler.A studiat cu aceasta craterele selenare dupa o harta din revista ''Jo barat''. A aprofundat cunostintele prin lectura monumentalei carti '' A tavcso vilaga/Lumea telescopului'' de Kulin, a revistelor ''Fold es Eg/Cerul si Pamantul'' si ''Stiinta si Tehnica''.

A construit mai multe lunete pe care le-a dotat cu oculare Huygens si Mittenzwei de constructie proprie dar preferand indeosebi ocularele Ramsden.

Cu noile lunete a observat satelitii galileeni ai lui Jupiter, fazele planetei Venus, deplasarea lui Uranus printre stele, planeta Saturn. Primind harti de la Observatorul ''Urania'', a efectuat observatii de meteori.

Limitele lunetelor simple folosite l-au determinat apoi sa se orienteze spre observarea cometelor si a stelelor variabile.

Mari satisfactii i-au adus observarea cometei Halley, primele observatii ale variabilei Mira sau observarea minimului stelei R CrB.

Un binoclu japonez 10x50mm, primit cadou de la Asociatia Astronomica Maghiara / MCsE a devenit apoi instrumentul sau principal cu care reusit sa observe stele de  pana la magnitudinea 10.3mv.

Din 1987, Andras a fost membru al AAVSO iar din 1990 a fost membru MCsE.

Bandi a continuat observatiile variabilelor binoculare, mai ales cat timp a locuit in Satu Mare/Nagy Falu ,Arad unde magnitudinea vizuala limita oscila intre 6.5mv si 7.2mv.

Dupa mutarea la Arad nu a mai putut continua observatiile sistematice.

A pastrat legatura cu prietenii sai astronomi amatori printr-o vie  corespondenta, in ultimele decenii prin corespondenta electronica.

In mod de-a dreptul uimitor, Andras a fost si pictor. Cu ocazia uneia din vizitele mele pe care i le-am facut - acum vad ca au fost prea rare - Andras mi-a permis sa fotografiez doua tablori ale sale cu tematica astronomica, fotografii care pot fi vazute la linkul de mai sus.

Aceste tablouri cu tematica astronomica sunt superbe dar el a pictat multe alte lucrari cu subiecte din viata cotidiana si de familie.

Prin plecarea lui Andras, lumea a piedut un om bun, prietenos, cu profunda curiozitate intelectuala, un om care a stiut - impotriva slabiciunilor trupesti - sa isi ridice ochii si sufletul la stele. 

Drum bun spre stele prieten drag , Domnul sa te odihneasca in Imparatia Sa !


2 comments: