Tuesday, December 7, 2010

Note selenografice














Harta selenara publicata de Hevelius in 1645. Observam ca astronomul polonez a tinut cont de libratia in latitudine,desi vedem putine detalii inregistrate in lunulele de libratie. Prin cartea sa ''Selenographia'',Hevelius a intemeiat ramura de sine statatoare a Astronomiei dedicata studierii Lunii.


Nu va fi greu sa observam o mare asemanare a hartii selenare publicate de catre Cherubin d'Orleans cu harta lui Hevelius. In timp ce insa Hevelius a excelat in domeniul Astronomiei Practice, Cherubin d'Orleans a fost un optician de frunte al timpului sau. Dupa cum vedem in coltul din dreapta jos al hartii lui Cherubin, el a construit si lunete binoculare. Suficient de multe pentru ca unele sa supravietuiasca pana azi. El a explorat si principiile lor teoretice, fapt pentru care este considerat un pionier al Opticii Instrumentale. Cartea de capatai pe care ne-a lasat-o Cherubin d'Orleans este intitulata ''La Dioptrique Oculaire'', o carte a carei lectura este o incantare si in zilele noastre.







Harta a Lunii realizata de Thomas Harriot care si-a inceput observatiile astronomice la 26 Iulie 1609 cu o luneta olandeza cu marirea de 6x. Harta lui Harriot are un diametru de sase toli si este cel mai probabil realizata mai tarziu, intre 1610 si 1613 prin compozitarea unor observatii  individuale. 



Galileo Galilei a inclus in faimoasa sa carte ''Sidereus Nuncius'' aceste desene selenare. Primul desen prezinta caracterul zimtat al terminatorului selenar datorat reliefului muntos,piscurile fiind deja iluminate de Soare in timp ce baza muntilor este inca in bezna noptii selenare.Al doilea desen ne prezinta aspectul muntilor si craterelor selenare,asa cum le-a vazut Galilei prin lunetele sale. 



Harta Lunii dupa Langrenus ,datand din1645,intitulata ''Lumina Austriaca Philippica''.Langrenus a rezumat in colturile hartii parerile filozofilor antici cu privire la Luna.







Don George Juan si Don Antoine de Ulloa au publicat la Amsterdamm in 1752 aceasta harta a zonelor cu albedo-uri diferite de pe Luna, in cartea lor intitulata ''Voyage historique dans l'Amerique meridionale'' ,carte care contine rezultatele expeditiei autorilor in America de Sud.


Si daca Luna Plina este sus pe cer, puneti-va valetul sa pregateasca trasura,masca,spada si pelerina de matase,sa mergem la Balul Selenografic , cat  suntem inca in spumanta si fascinanta Epoca Baroca!

No comments:

Post a Comment