Iata ce aflam despre ''Anglachel'', sursa tolkiengateway.net :
[Anglachel] was a sword of great worth, and it was so named because it was made of iron that fell from heaven as a blazing star; it would cleave all earth-delved iron.
Marti 24 Iunie am folosit la observatii dobsonianul ''Toleascop'' D= 200mm F/6,16.
- NGC 7008 este o planetara, vizibila la 150x ca o mica nebulozitate de la NE de o stea oranj de magnitudinea 9, stea parte a unui asterism triunghiular ascutit. Forma planetarei este nedefinita, cu un diametru maxim de doua- trei ori baza asterismului triunghiular. O steluta foarte slaba se vede la Vest de planetara.
- NGC 7128 este un roi deschis de la S-SE de o stea ''dubla''. Diametrul roiului este cam un sfert din raza campului vizual al ocularului Mark III la 154x. Adica 200'. Cele cinci stele mai luminoase ale roiului formeaza o coroana stelara aspectuoasa dar, cu vederea periferica, se zaresc mult mai multe.
- NGC 5466 este un roi sferic fantomatic la a carui locatie am zarit cu mare, mare dificultate, si numai cu vederea periferica, un obiect nebulos extrem de palid si de mic, aflat la o treime din distanta dintre doua stele. Roiul este un pic mai apropiat de steaua de la V -NV de ea si are ascensia dreapta ceva mai mica decat ambele stele vecine mentionate. Spre Est de roi se vede un asterism in Y dar schiop.
Cele trei obiecte de mai sus sunt incluse in Lista Herschel 400 dar le-am observat deja in anii care au trecut. Contorul H400 al meu ramane la 241. Deocamdata ...
- Am incheiat aceasta vanatoare de lumina prin adancimi intunecate prin rezolvarea partiala, la 154x, a superbului roi sferic M3.
![]() |
Nikon Aculon 10x50mm, ''binoclul meu de stele variabile". Multumesc pentru el lui CristiB din forumul astronomy.ro |
Miercuri 25 Iunie am observat zece stele variabile. La Beta Lyr, R Lyr, Alfa Her, R CrB, X Her si g Her am folosit binoclul Aculon 10x50mm. Pentru observarea lui RR CrB, R Boo, RX Boo si AC Her am folosit dobsonianul ''Ratusca cea urata'' D= 125mm F/ 6,9 la marirea de 27x obtinuta cu ocularul Q70 f= 32mm si camp aparent de 70 grade.
Asa cum ne-a sfatuit Maiestro Rod Molisse, la sfarsitul fiecarei observatii savurez frumusetea unor obiecte ceresti spectaculoase. Un fel de ''acadea''. Daca observatia a mers bine, se adauga la placerea observationala. Daca lucrurile au mers prost, macar sa ramai in amintire cu imagini cunoscute dar frumoase sau grandioase. In acea seara am revazut cu ''Ratusca'' roiul deschis NGC 7789, numit si ''Caroline's Rose Cluster''. Aflat intre stelele Rho Cas si Sigma Cas, roiul se zarea ca o spuza foarte fina de stele slabe.
Am incheiat cu rezolvarea si separarea stelelor duble Sigma Cas/ STF 3049 AB cu separatia de 3''. Si a dublelor STF 3062, separatie 1,5'' alaturi de STF 3057, separatie 3,9'', care se vad in acelasi camp vizual, chiar si la mariri mari, un fel de ''dubla-dubla'' de Cassiopeia.
Joi 26 Iunie am continuat observatiile de stele variabile, folosind acelasi echipament.
De data aceea, am observat cu binoclul Nikon 10x50mm stelele variabile Y CVn, TU CVn, XY Lyr, Beta Lyr, R CrB, R Boo si R Sct.
Variabilele V CVn, HK Lyr si RR Lyr - observata de doua ori, au fost fotometrate vizual cu dobsonianul ''Ratusca cea urata'' D=125mm la 27x, intr-un camp urias de 2,6 grade.
Eta Aql a fost observata cu ochiul liber.
Pentru a ma asigura ca observ in zona potrivita, folosesc de multe ori fie stele duble cunoscute, fie obiecte ale Cerului profund/ Ciel profond/ Deep Sky. De aceasta data, m-am orientat dupa galaxia M51 la observarea variabilei V CVn. Si de M11 si M16 la recunoasterea campurilor stelare pentru R Sct.
La observarea variabilei HK Lyr, '' pe vrute sau nevrute'', am rezolvat dublele Zeta Lyr/ STFA 38 si Delta Lyr/ H 6 3.