Biserici-Temples               
Mysterio Natalitatis - Via Vitae Aeterne pp. 358/359               27 Decembrie 2019 - Pomenirea Sfantului Apostol Intai Mucenic si Arhidiacon Stefan

Martiriul Sfantului Intai Mucenic si Arhidiacon Stefan Sfantul Arhidiacon StefanIcoane ale  Nasterii Domnului
si
 ''Triumful crestinismului  asupra paganismului''

Icoana ''Nasterea Domnului''
Icoana ''Maica  Domnului''


''Triumful crestinismului asupra paganismului'' - pictura de Gustave Dore
BISERICA SFANTUL CIPRIAN-ZLATARI
Biserica Sfantul Ciprian-Zlatari.
Biserica Sfantului Ciprian se afla in Bucuresti,pe Calea Victoriei,langa Lipscani.
Am vizitat biserica Sfantului Ciprian in ziua de Marti, 15 Iulie 2008,o zi ploioasa si intunecoasa,pe dinafara. Dar luminata pe dinauntru!
Pozele imi apartin si au fost realizate cu ocazia acelei vizite,cu un telefon mobil Sony Ericsson.


Citez de pe situl ,,crestinortodox'' de mai jos:
“Biserica a fost construita la inceput, probabil din lemn, pe la jumatatea secolului al XVII-lea, spune legenda, pe timpul domnitorului Matei Basarab, de niste "zlatari", "aurari sau argintari", din mahalaua "popii Manta", pe locul Zlatarilor de la Sarindar, donat Elenei, fiica lui Radu Voda Serban si mama a Cantacuzinilor din Muntenia.''

,,In biserica Zlatari se afla mana dreapta a Sfantului Ciprian.
Biserica Zlatari, avand hramul Adormirea Maicii Domnului, este pomenita in documente, la data de 25 august 1667. Pe locul ei, sau in apropiere, se zice ca "
s-a cladit din nou, din temelii, aceasta Biserica Zlatari, in anul mantuirii 1705 prin ajutorul Domnului Chir Spatarul Mihail Cantacuzino

,,Manastirea a fost bogat inzestrata de ctitor, cu pravalii, cu pivnite si cu mosii, devenind una din cele mai bogate manastiri din tara, in secolul al XVIII-lea. Biserica a fost inchinata Patriarhiei din Alexandria, impreuna cu hanul Zlatari, care inconjura biserica la 1709, cu ocazia vizitei facute de patriarhul Gherasim Palada, la curtea domnitorului Constantin Brancoveanu.''

 Mult mai multe,mai putin micul meu pelerinaj la aceasta biserica, poti citi la linkul:Icoana si mana Sfantului Ciprian.
La linkul de mai jos,veti vedea aceasta frumoasa poza a icoanei Sfantului Ciprian si a sipetului cu mana sa dreapta,toate aflate in bisericuta din Zlatari, poza tesuta ca un nestemat in  povestea vietii si a razboiului sau vazut si nevazut intru mantuire,in redarea talentata a Georgetei Istrate. 

  

Rugaciunea Sfantului Ciprian


Stapane Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule si Chivernisitorule a toate, Sfant si slavit esti; Imparatul imparatilor si Domnul domnilor, slava Tie. Tu, Cel ce locuiesti in lumina cea nepatrunsa si neapropiata, pentru rugaciunea mea, a smeritului si nevrednicului robului Tau, departeaza demonii si stinge viclenia lor de la robii Tai;
 revarsa ploaie la buna vreme peste tot pamantul si fa-l sa-si dea roadele lui;
 copacii si viile sa-si dea deplin rodul lor; 
femeile sa fie dezlegate si eliberate de nerodirea pantecelui; acestea si toata lumea mai intai fiind dezlegate, dezleaga si toata zidirea de toate legaturile diavolesti. 
Si dezleaga pe robul Tau (numele), impreuna cu toate ale casei lui, de toate legaturile satanei, ale magiei, ale farmecelor si ale puterilor potrivnice. 
Impiedica Tu, Doamne Dumnezeul parintilor nostri toata lucrarea satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vraji si de toate lucrarile satanicesti si de toate legaturile lui, si distruge toata lucrarea vicleana prin pomenirea Prea Sfantului Tau nume. 
Asa, Doamne, Stapane a toate, auzi-ma pe mine nevrednicul slujitorul Tau si dezleaga pe robul Tau (numele) de toate legaturile satanei si daca este legat in cer, sau pe pamant, sau cu piele de animale necuvantatoare, sau cu fier, sau cu piatra, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sange de om, sau cu al pasarilor, sau cu al pestilor, sau prin necuratie, sau in alt chip s-au abatut asupra lui, sau daca din alta parte au venit, din mare, din fantani, din morminte, sau din orice alt loc, sau daca a venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasare, sau prin serpi (vii sau morti), sau prin pamantul mortilor, sau daca a venit prin strapungere de ace, dezleaga-le pentru totdeauna, in ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare. 
Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunosti si stii toate, dezleaga, sfarama si distruge, acum, lucrarile magiei, iar pe robul Tau (numele) pazeste-l cu toti ai casei lui, de toate uneltirile diavolesti. Zdrobeste, cu insemnarea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, toate puterile potrivnicilor. Pustieste, distruge si departeaza, pentru totdeauna, toate lucrarile magiei, vrajitoriei si fermecatoriei de la robul Tau (numele). 
Asa, Doamne, auzi-ma pe mine pacatosul slujitorul Tau si pe robul Tau cu toti ai casei lui, si dezleaga-i de demonul de amiaza, de toata boala si de tot blestemul, de toata mania, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lacomia, neputinta, prostia, neintelepciunea, mandria, cruzimea, nedreptatea, trufia, si de toate ratacirile si gresalele, stiute si nestiute, pentru Sfant numele Tau, ca binecuvantat esti in veci. 


Amin!
BISERICA SFANTUL MINA DIN BUCURESTI
Biserica Sfantul Mina ,vazuta dinspre poarta sudica,
in dupa-amiaza de 15 Iulie 2008,pozata cu telefonul meu Sony Ericsson.17 Decembrie 2016 : Rugaciunea Sfantului Efrem SirulManastirea Gai din Arad , la 22 Mai 2018 

21 Mai : SFINTII IMPARATI CONSTANTIN  SI ELENA

Icoana Sfintilor Imparati Constatin si Elena


Ilustratii despre Imparatul Constantin cel Mare si Imparateasa Elena din cartea 

''Liber Chronicarum'' de Hartmann Schedel ,1493
Imparatul Constantin cel Mare si cei trei fii : Constantin II , Constantius si Constans
Imparateasa Elena , reprezentata cu Sfanta Cruce pe care a cautat-o si a gasit-o la Ierusalim.


Constantinopol Blazon al Imperiului Romano -German din colectia 
''Herzog August Bibliothek'' de Manasser si Caimox ,
Nurnberg 1620

No comments:

Post a Comment