Dom'le nimeni nu contesta frumusetea deosebita a dublei-duble Epsilon 1-2 Lyrae,iar celebritatea sa cu atat mai putin.
Dar sa nu devenim totusi plictisitori,pe cer mai exista si alte duble-duble.
La sugestia lui Ed Zarenski vom porni in cautarea stelelor numite ''Dublura dublei-duble'' si care,culmea,se afla tocmai in Lyra,ca sa nu obosim mergand prea departe!
Este vorba despre :
Sigma 2470 - 6.6-8.6/13.4"
Sigma 2474 - 6.7-8.8/16.2"
La orientarea pe o harta stelara in cautarea ''Dublurii'' ,vom folosi coordonatele : RA 19h 09min si Dec +34 gr 46 min.
Aliniamente stelare pentru cautarea efectiva pe cer a ''Dublurii dublei-duble'':
-Ne deplasam cu privirea de la Zeta spre Delta 1-2 Lyrae
-Pe directia de la Zeta spre Delta, la o distanta egala cu cea dintre Zeta si Delta,vom intalni steaua Iota Lyrae
-De la Iota Lyrae ne deplasam spre Sud pe o distanta de 1,5 grade adica aproximativ o treime din diametrul campului vizual al unui binoclu obisnuit-multe binocluri avand campuri vizuale de 5 grade.
-In zona de cer aflata aproximativ la 1,5 grade spre Sud de Iota Lyr, vom gasi o stea dubla.
Componentele acestei duble,privite printr-un telescop sau printr-un binoclu puternic-sa zicem de 20x - se rezolva mai departe facand vizibili companionii mult mai slab luminosi decat stelele principale si crescand numarul stelelor din sistem la patru: deci o alta dubla-dubla.
In seara zilei de 22 August 2012 am observat Sigma 2470-2474 cu newtonianul meu ''Optus'' de 76mm F/9 la o marire de 18x obtinuta cu ocularul nazist-prada de razboi -de tip Kellner cu focala de 38mm si a carui achizitie am povestit-o in alt articol al blogului.
Aceasta stea a fost vizibila ca dubla deja in cautatorul de 4x20mm al telescopului meu de 76mm F/9 ,pe un cer partial innourat .
Stelele componente ale acestui sistem sunt orientate , nu prea riguros,pe directia Nord-Sud,Sigma 2470 fiind spre Nord iar Sigma 2474 spre Sudul campului vizual.
Constelatia Lyra ,dupa profesorul Jim Kaler de la Universitatea din Illinois.''Dublura dublei duble'' se vede in aceasta poza sub litera ''G'' din numele stelei ''Sulafat Gamma''. |
La marirea de 18x,am vazut ca fiecare dintre stele,atat Sigma 2470 cat si Sigma 2474, avea cate un companion situat in cadranul IV ,la un unghi de pozitie de 290-300 grade.La acest grosisment ,companionii erau observabili dar cu dificultate,seeingul fiind departe de a fi ideal.
La un grosisment de 70x obtinut cu un ocular Plossl ''Astroscopic'' cu focala de 10mm-si pe care l-am achizitionat de la renumitul Sheldon Faworski cu ajutorul nepretuit al lui Alin Tolea-sistemul dublu-dublu s-a vazut fara echivoc,foarte clar si incantator pentru privirea mea ahtiata de binarist.
Mircea