Thursday, August 23, 2012

''Dublura Dublei-Duble'' sau Sigma 2470-Sigma 2474 in Lyra


Dom'le nimeni nu contesta frumusetea deosebita a dublei-duble Epsilon 1-2 Lyrae,iar celebritatea sa cu atat mai putin.
Dar sa nu devenim totusi plictisitori,pe cer mai exista si alte duble-duble.
La sugestia lui Ed Zarenski vom porni in cautarea stelelor numite ''Dublura dublei-duble'' si care,culmea,se afla tocmai  in Lyra,ca sa nu  obosim mergand prea departe!
Este vorba despre :

Sigma 2470 - 6.6-8.6/13.4"
Sigma 2474 - 6.7-8.8/16.2"

La orientarea pe o harta stelara in cautarea ''Dublurii'' ,vom folosi coordonatele : RA 19h 09min si Dec +34 gr 46 min.

Aliniamente stelare pentru cautarea efectiva pe cer a ''Dublurii dublei-duble'':
-Ne deplasam cu privirea de la Zeta  spre Delta 1-2 Lyrae
-Pe directia de la Zeta spre Delta, la o distanta egala cu cea dintre Zeta si Delta,vom intalni steaua Iota Lyrae
-De la Iota Lyrae ne deplasam spre Sud pe o distanta de 1,5 grade adica aproximativ o treime din diametrul campului vizual al unui binoclu obisnuit-multe binocluri  avand campuri vizuale de 5 grade.
-In zona de cer aflata aproximativ   la 1,5 grade spre Sud de Iota Lyr, vom gasi o stea dubla.
Componentele acestei duble,privite printr-un telescop sau printr-un binoclu puternic-sa zicem de 20x - se rezolva mai departe facand vizibili companionii mult mai slab luminosi decat stelele principale si crescand numarul stelelor din sistem la patru: deci o alta dubla-dubla.
My telescope kindergarten
Gradinita mea de telescoape ,asa cum arata in iarna anului 2007, de la stanga la dreapta   :
luneta terestra  TCM 20X-60X60mm; 
dobsonianul de 125mm F/7;
newtonianul ''Optus'' 76x700mm ;
 mini-newtonianul 72x810mm.
Acum, in 2012 ,doar dobsonianul de 125mm mai exista in aceeasi forma.Celelalte instrumente au suferit ''vivisectii'' pe Insula ATM a doctorului Mircea Moreau


In seara zilei de 22 August 2012 am observat Sigma 2470-2474 cu newtonianul meu ''Optus'' de 76mm F/9 la o marire de 18x obtinuta cu ocularul nazist-prada de razboi -de tip Kellner cu focala de 38mm si a carui achizitie am povestit-o in alt articol al blogului.
Aceasta stea  a fost vizibila ca dubla deja in cautatorul de 4x20mm al telescopului meu de 76mm F/9 ,pe un cer partial innourat .
Stelele componente ale acestui sistem sunt orientate , nu prea riguros,pe directia Nord-Sud,Sigma 2470 fiind spre Nord iar Sigma 2474 spre Sudul campului vizual.


Constelatia Lyra ,dupa profesorul Jim Kaler de la Universitatea din Illinois.''Dublura dublei duble'' se vede in aceasta poza sub litera ''G'' din numele stelei ''Sulafat Gamma''.
                                            http://stars.astro.illinois.edu/sow/const.html

La marirea de 18x,am vazut ca fiecare dintre stele,atat Sigma 2470 cat si Sigma 2474, avea cate un companion situat in cadranul IV ,la un unghi de pozitie de 290-300 grade.La acest grosisment ,companionii erau observabili dar cu dificultate,seeingul fiind departe de a fi ideal.
La un grosisment de 70x obtinut cu un ocular Plossl ''Astroscopic'' cu focala de 10mm-si pe care l-am achizitionat de la renumitul Sheldon Faworski cu ajutorul nepretuit al lui Alin Tolea-sistemul dublu-dublu s-a vazut fara echivoc,foarte clar si incantator pentru privirea mea ahtiata de binarist.

Mircea

Saturday, August 11, 2012

Prima actiune / First ''International Sydewalk Astronomy Night''


I found on my computer my note about the first  ''International Sydewalk Astronomy Night'' which took place on the 19-th of May 2007.
This action was organised by ''sydewalkastronomers'' in USA and it was attended by amateur astronomers and public  world wide.

Apart of ''Galaxis Club'' in Arad ,the first ISAN was attended in Romania  by AREA/ ''Romanian Assoc. for Education in Astronomy'' of Arad, Astronomical Association ''Sirius'' of Barlad, a member of the ''Meridian 0'' in Oradea ,the Astronomy Club of Bucharest  and Octavian Georgescu.
More details on the ISAN site :

http://sidewalkastronomynight.com/internationalsidewalkastronomynight/id5.html

Below one may see the content of the poster of  our ISAN action in Arad,sponsored by  ''Galaxis Astronomy Club'' and ''Pro Mixdesign'' , a  private company pioneering the local commerce of astronomical equipment.
General public here show little interest in Astronomy.
However this company was trying the trade of astronomical equipment because one of the shareholders was Farkas Laszlo ,a professional astronomer at the Astronomical Observatory in Timisoara.
The poster:


............................................................................................................................................



“ International Sydewalk Astronomy Night “este  o actiune  in care   publicul  observa  corpurile ceresti prin telescop.
Actiunea este si  un omagiu adus lui John Dobson ,inventator al telescopului care –i  poarta numele si care a declansat revolutia dobsoniana in Astronomia de amatori.
John Dobson a propus de mult timp ca, in aceeasi noapte, o mie de telescoape sa fie scoase in strada in lumea intreaga pentru ca” milioane de oameni sa vada , pentru ca  milioane de oameni sa inteleaga”.


Sponsor in Arad:
”ProMixdesign” 
-telescoape , lunete astronomice si terestre,monturi,trepiede,oculare,lentile Barlow,camere CCD ,produse Celestron,SBIG,Soligor
-carti de Astronomie si almanahuri,harti si atlase astronomice

Arad str. Blajului nr. 2 
Tel. 0788590828








.............................................................................................................................................