Monday, November 3, 2014

LUNETA RFT DE AMATOR 90X600 mm ,90x600mm HOME-MADE RFT REFRACTOR

LUNETA RFT DE AMATOR 90X600 mm / 90x600mm HOME-MADE RFT REFRACTOR

Tubul optic a fost construit de catre prietenul meu Silviu aka zoth in baza unui proiect optic propriu.
Obiectivul conceput de Silviu este de tip Clark modificat ,este proiectat si executat din sticle optice cu index  ridicat de tip  SK2 si SF4 pentru restrangerea categorica a  aberatiilor  in interiorul  discului de difractie si obtinerea unei imagini lipsite de aberatia de coma.
Tubul propriu-zis este din PVC estetizat cu folie adeziva ,celula obiectivului este din otel iar portocularul este de productie industriala,este pe standardul de 2 toli si este integral metalic.Afland ca nu mai aveam luneta RFT 60X319mm ,Silviu mi-a trimis acest frumos tub optic prin intermediul prietenului nostru comun Tavi aka Erwin.
Am pregatit un dispozitiv ,o asa numita ''scoica'' ,dintr-un bransament de 110mm x 1'' si un subansamblu de placaj multistrat si lemn masiv.Bransamentul din plastic cu peretele semicilindric gros de 9mm a fost asamblat de contrapiesa din lemn cu holzsuruburi de 4x50mm si adeziv universal  U-HU.


Derivatia de 1'' a fost indepartata prin polizare cu flexul.


Luneta dotata cu ocular  de tip Erfle cu focala de 30mm pentru o marire de 20x si camp vizual de 3 grade 24 minute.


Ocularul provine de la un binoclu antiaerian Flak  ''Busch'' 10x80mm ,are lentilele produse de Zeiss ,corpul de otel al ocularului pe standardul de 2'' este artizanal.
Am primit ocularul propriu-zis, asa numitul ''cartus optic'' ,de la marele si regretatul  optician amator Gavril Beches din Timisoara.

Vedere a obiectivului 90mm F=600mm.


Luneta dotata cu ocularul Plossl 31mm cu camp aparent de 52 grade.


Grosismentul  de 100x poate fi obtinut cu ocularul ''Tele Vue'' Radian 6mm.Luneta este foarte buna ,este  minunata , multumesc Silviu !

No comments:

Post a Comment