Sunday, December 3, 2017

NGC 604 , NGC 1907 , NGC 1662 et Comp.


Aveam aproape zero observatii in luna Noiembrie.
Pana la urma ,numarul observatiilor pe Noiembrie nu a ramas chiar la zero ci ... undeva pe la ''zerovirgulasiceva''...
In seara zilei de Miercuri 22 Noiembrie , vremea m-a slobozit din zgarda asa ca m-am zbenguit oleaca prin ograda cerului !
Am alergat imediat cu dobsonianul de 200mm la galaxia Messier 33 care incepe sa devina unul dintre obiectele  preferate ale mele , impreuna cu a sa regiune HII denumita NGC 604.
Cerul a fost oarecum senin dar aerul era extrem de incarcat de umezeala.
Cerul era vargat de nori filiformi subtiri dar prea vizibili ,orientati de la Nord la Sud.
Vizibilitatea n-a fost deloc buna dar tot ajungea pana la mine o cenusa a luminii ... macar.
Astfel ca am vazut cu privire directa M33 in ocularul ex-militar Erfle de 28mm focal .
Ocularul apartine lui Erwin , eu il introduc in lumea buna si-l invat distinsele maniere astrale...Erfle28... Messier 33 ...bucurosi de cunostinta !
NGC 604 s-a vazut atat la 82x /Erfle 15mm si la 137x /Plossl Revelation 9mm doar cu privire indirecta.
NGC 604 este relativ usor de gasit  pornind de la un asterism stelar in forma literei ''Y'' , aflat la NE de centrul galaxiei Messier 33.
NGC 604 formeaza un triunghi isoscel impreuna cu piciorul literei Y.
Imediat spre Sud-Est  de NGC 604 se gaseste o stea impreuna cu care  , la grosismente mici si la o privire nu prea atenta ,pare a forma o ''stea'' dubla.

Cu greu si numai prin atasarea filtrului UHC la ocularul Revelation , a binevoit NGC 604 sa apara in vederea directa dar fluctuand si disparand cam des.
NGC 604 este parte a galaxiei M33.
Nu exista filtre care sa ne ajute sa vedem mai bine stelele.Si deoarece galaxiile sunt preponderent formate din stele, intelegem de ce nu exista nici filtre prin care sa vedem mai bine galaxiile.
Atunci de ce ajuta filtrul UHC la observarea lui NGC 604 ?
Raspunsul sta in natura obiectului : NGC 604 este o asa-numita regiune HII , o regiune in care se formeaza stele , o regiune foarte bogata in nebuloase asemenea zonei Marii Nebuloase din Orion din galaxia noastra , din care ''tot amatorul'' cunoaste Messier 42-43.
Citind in Wikipedia despre natura  obiectului NGC 604 mi-a venit ideia de a folosi la observarea lui  filtrul UHC ''Omegon''.
Galaxia ''Triangulum'' , sau Messier 33 , sau NGC 598 este la o distanta de aproximativ 3 milioane de ani-lumina si ,totusi , cea mai mare zona HII a sa, adica NGC 604, este vizibila in telescoapele de amator deoarece aceasta zona este de o suta de ori mai mare decat zona HII din Orion ,Calea Lactee.
Asa ca am mers mai departe si iata o noua intalnire ,cu prezentarile de rigoare : Erfle 28-Messier 1 !
Am remarcat o stea destul de luminoasa in acelasi camp cu Messier 1 si care arata ciudat in ocularul Erfle 28mm .
La 82x s-a dovedit a fi o dubla frumoasa si anume HIP 26328 B.
Aceasta dubla este mult mai usor de gasit decat M1 dar daca avem un ocular cu camp de cel putin un grad si centram telescopul pe aceasta stea , vom avea in campul vizual si Messier 1, spre marginea de Sud a campului vizual.
''Plug-in'' -ul TELRAD din Stellarium este util la orientare daca retinem ca cercul mic din centru are un diametru de 30' ,cercul urmator are un diametru de 2 grade iar cel exterior de 4 grade.Roiurile lui Hodierna  din Auriga ,adica M37, M36 si M38 au fost ,in ciuda vremii , foarte frumoase.
M-am oprit insa indeosebi la Messier 38 si nu a trebuit sa caut mult ,de fapt nu a trebuit sa caut deloc roiul ''Rascoala '' NGC 1907.
Iata-l  in acelasi camp  de 82 minute cu M38 atat la 44x /Erfle 28mm cat si la 82x /Erfle 15mm in camp de 45 minute.Este un roi frumos,deschis dar cu stele concentrate in centru,cu mai multe stele vizibile decat am avut eu rabdare sa numar.Cu privire indirecta , se zareau multe stele mici ,ca o pulbere diamantina ,presarate printre cele mai luminoase.

Am pus apoi filtrul UHC la ocularul de 25mm dar rezultatul la nebuloasa Meropa a fost indecis din cauza conditiilor,cred.
In schimb , desi am observat pana acum de mii de ori M 45 , abia in acea seara  am  crezut ca vad prima stea carbon in Pleiade.
Atasez o schita de identificare , intocmita cu ajutorul lui Stellarium.HIP 17791 este steaua albinos mai luminoasa si invecinata , nu presupusa steau -carbon .
Stellarium  ne da pentru steaua -carbon doar pozitia , un indice de culoare de 2.49 si magnitudinea de 10.1 mv.
Aceasta observatie este insa contestata si pe buna dreptate.
Userul ''nobody'' de pe www.astronomy.ro a remarcat  ca aceasta asa-zisa stea carbon apare doar in catalogul NOMAD , de unde este inclusa si afisata  de catre Stellarium.
Am cautat posibila stea -carbon in doua seri ulterioare , cu doua telescoape diferite si nu am mai vazut-o.
Voi reveni la aceasta discutie intr-un alt articol.

Lucrurile au mers mult mai bine la nebuloasa Sh 2-229 din apropierea stelei AE Aurigae.
Aceasta nebuloasa ,cunoscuta drept ''Flaming Star Nebula'' sa nu credeti ca a aruncat flacari si scantei fierbinti in ocular.
Ceea ce am vazut ,ca la nebuloasa ''Elephant Trunk/Trompa de elefant'' , a fost fundalul campului vizual , pe partea opusa unui paralelogram aproape perfect de stele ,era de culoare gri-luminos ,cetos .
In timp ce paralelogramul de stele era vazut pe un fundal negru.Daca tot aveam filtrul UHC pe telescop , m-am indreptat spre nebuloasele din Orion.
Si uite asa , s-a facut ora doua din noapte si eu eram inca la ocular.
Messier 42-Messier 43 aratau ''ceva de speriat'' , parca erau un duh , un vampir tulburat si furios , cu aripi involburate , gata sa-si ia zborul ca sa-si inhate prada !
Ce l-ar fi agitat vederea acestor nebuloase pe  Bram Stoker !
Putin mai spre Nord , se zarea nebulozitate in zona stelelor 42-45 Ori , semn ca nebuloasele NGC 1973-1975-1977 erau acasa , dar fara vizite.
NGC 1980 , roi deschis cu nebuloasa din jurul stelei Iota Ori a fost mult mai bine vizibil.
Iarna trecuta ,prin dobsonianul  de 125mm , lucrurile stateau invers, NGC-1980 era mai greu vizibil decat complexul NGC  1973 etc.

Am mai observat in treacat Messier 78 , gasit prin scanarea zonei cu Erfle 28mm.
Apoi am observat roiul deschis NGC 1662 , un roi deschis de forma ciudata ,am sa-l numesc ''Runic Cluster''.Am parcurs rapid secventa lui Lockyer.
Pana la urma , dobsonianul de 200mm a rezolvat toate stelele : Delta Ori ,Rigel, Lambda,Sigma si Zeta.  Am vazut si  discurile Airy  ale dublei 52 Ori ,fara spatiu negru.
Ce spatiu negru...aratau stelele agitate ca   visinele unui compot in clocot !
In fine , nu-i mare scofala pentru un reflector de 200mm sa parcurga secventa lui Lockyer ,aceea a fost propusa pentru testarea intrumentelor de 100-125mm.

La Theta Aur, Propus si ,mai ales, la 7 Tauri m-a asteptat un esec total!
In Trapez nu am vazut decat patru stele ,nici urma de componentele E si F.

Era timpul sa inot la mal : toate in jur , pomii , peretii , via si telescopul meu ,musteau de apa.
Puteam sterge condensul  cu mana , facea mici valuri curgand pe tub in jos !

No comments:

Post a Comment