Saturday, July 24, 2021

Nova Her 2021/ V 1674 Her, alte stele variabile si putin ATM


Raftul rotativ de oculare al monturii ''Penelopa''.
Pe montura se vede newtonianul 125mm F/4.5.

Ma aflu la inceputul unei noi activitati.

Nova Cassiopeia 2021, alias V 1674 Her mi-a deschis apetitul pentru observarea stelelor variabile.

Am reusit sa fac sapte estimari de luminozitate ale acestei nove, semnalate in graficul novei prin semnul cruciat.

Dupa cum se vede din graficul AAVSO de variatie a luminozitatii novei V 1674 Her - observatii vizuale, doar estimarea mea din data de 20 Iunie (adica 2495386.38889 in calendarul iulian) prezinta eroare sensibila.

Graficul AAVSO pentru variatia luminozitatii novei V 1674 Her.
Observatiile mele, cod MPTA, sunt evidentiate prin semnul cruciat.
Autoritatile de extrema stanga ale mUE fac alergie la semnul crucii, ma paste oare un Mircexit !?

Celelalte observatii corespund excelent cu valorile raportate de ceilalti observatori printre care recunosc numele unor variabilisti cu multa experienta. 

Am retinut astfel numele acestor observatori vizuali din Romania: Csukas Matyas, Marius Pirtac, Vladut Mihai. Fiind prieten cu Matyas si cu Marius, privesc cu optimism viitorul meu de variabilist, am de la cine invata despre stelele variabile.

Iar din Ungaria  pe cele ale lui Fidrich Robert, Kocsis Antal, Cseh Viktor, Keszthely Sandor. 

Cu acestia din urma, ca si cu Matyas de altfel, am in comun faptul ca am declarat la afiliere MCsE = Magyar Csillagaszati Egyesulet, deoarece sunt membru al acestei asociatii. 

Liderii astronomilor amatori romani nu se suporta unii pe altii, se cearta ori de cate ori au ocazia si de aceea nu sunt capabili sa constitue o asociatie sau societate astronomica nationala. Drept urmare, pe liste precum cea de la AAVSO, marea majoritate a astronomilor amatori din lumea intreaga isi declara afilierea la o organizatie nationala. Astronomii amatori romani fie apar fara afiliere, ca niste pui orfani fara closca, fie defileaza sub sigle de expatriati.

Incepand din 14 Iunie am efectuat 30 de estimari de stele variabile.

Am cautat cauza erorii din 20 Iunie si cred ca aceasta se datoreaza schimbarii la acea data a metodei de observare Pickering cu metoda Nijland. Am facut aceasta schimbare deoarece metoda Nijland este recomandata de catre Victor Anestin, Victor Nadolschi si Matei Alexescu. Elev cuminte, am urmat sfaturile dumnealor. Apoi am fost urecheat de catre AAVSO, nu atat pentru folosirea metodei Nijland cat pentru folosirea unor stele de comparatie provenind de la Parenago si Kukarkin, adica non-AAVSO.

Observatiile prin metoda Nijland le-am evidentiat cu albastru.

Atunci, am tiparit si spiralat indrumarul ''Ten Star Training Program'' si Manualul AAVSO din 2013 si , folosind stelele de comparatie AAVSO, am revenit la metoda Pickering care este recomandata implicit.

Observatiile dupa ortodoxia AAVSO le-am evidentiat cu verde. 

Cu rosu am subliniat observatiile novei V 1674 Her.

Primele mele (30) observatii de stele variabile
Rosu= nova V 1674 Her
Albastru= cu metoda Nijland
Verde= cu metoda Pickering si cu stele de comparatie AAVSO

Pentru o usoara nota ATM: iata mai jos niste poze ale raftului rotativ de oculare pe care l-am confectionat pentru montura ''pipe'' Penelopa. Raftul are opt locasuri pentru depozitarea de oculare : 2 poz/ standard 2''+ 3 poz/ standard 1.25''+ 3 poz/ standard 0.96''.


Doua poz/ std. 2'' = la dreapta
Trei poz/ std. 1.25''= la stanga
Trei poz/ std. 0.96''= dupa pilastru, partial acoperite de acesta

I love Astronomy !
Telescopes, very good for scratching !




No comments:

Post a Comment