Saturday, March 22, 2025

Tento 20x60mm si Bizooka, test - 8 si 11 Martie

Sambata 8 Martie a.c. am supus binoclul Tento 20x60mm, reconditionat recent de catre Cristian Catana si stabilizatorul Bizooka, recent modificat, unui test de performanta. Cum vor functiona impreuna ?

- Venus era in faza foarte avansata, se vedea ca o superba si foarte stralucitoare seecera, desasupra orizontului vestic. Conform Sstellarium, Venus era iluminat 9% la momentul observatiei.

Daca as fi comparat Venus cu o barca as fi spus ca prora acesteia, orientata spre Nord, era putin ridicata de valurile eterului cosmic.


Venus, 8 Martie 2025, 17h30min UTC,
Tento 20x60mm si stabilizatorul de binocluri  Bizooka



- La Jupiter se vedea discul, foarte mic dar in mod clar disc - nu punct, cu Europa la Vest, Callisto foarte departe la Est iar Ganymede si Io, apropiati la mica distanta, intre acesta si planeta. Dupa cum se vede si din schita facuta la ocular, distanta dintre cei doi sateliti este aproximativ egala cu diametrul planetei. Am verificat in Stellarium si reprezentarea este corecta, diametrul lui Jupiter era de 38'' iar distanta dintre sateliti de 34'', la momentul observatiei.


Jupiter, 8 Martie 2025, 17h40min UTC, Tento 20x60mm + Bizooka



- In Hyade/ Cr 50 se vedeau prea multe stele ca sa am timp sa le numar ...

- Si Pleiadele/ Cr 42 s-au vazut ca un roi bogat in stele, cu Alcyone/ STFA 8 avand  companionii B si C rezolvati.

- Roiul deschis M44 a fost rezolvat si el intr-un noian de stelute. In mijlocul roiului se vede un asterism in forma de V. In varful asterismului, se vedea steaua ADS 6915, cu primara insotita de doi companioni, adica tripla. Asa si este inclusa de catre Sue French in tabelul pentru constelatia Racul, din cartea ''Celestial Sampler'', pag. 63.

- Rezolvarea dublei Cor Caroli/ STF 1692, cu companionul cu o separatie de 19'', m-a umplut de incantare !


Cor Caroli, 8 Martie 2025, Tento 20x60mm+Bizooka


- Desi asteptata, rezolvarea lui Mizar, vazut impreuna cu Alcor si Sidus Ludovicianum in acelasi camp, a fost o alta imagine foarte frumoasa si asupra careia am revenit staruitor de mai multe ori.


Alcor - Sidus Ludovicianum - Mizar, 8 Martie 2025,
Tento 20x60mm + Bizooka


- In zona constelatiei Auriga staruia o pacla, M36 a fost la limita vizibilitatii iar M37 si M38 nu s-au vazut.

- In Orion, in zona ''sabiei'', am observat stelele Theta 1, cu nebuloasa M42 in jurul ei si Theta 2, avand pe 42 Ori si 45 Ori, la Nord de ele si iota Ori cu STF 747, cu separatie imensa de 224'', la Sud de ele.

O intrebare retorica am pentru povestitorii de mituri (si la care nu astept raspuns): ce fel de vanator a fost Orion daca avea ... sabie !? 

Orion, zona ''sabiei'', Tento 20x60mm + Bizooka 20x60mm


Marti 11 Martie a.c. cerul a fost partial noros si paclos. Am hoinarit din nou printre constelatii cu binoclul Tento 20x60mm, pus pe stabilizatorul Bizooka, in pauzele dintre nori.

- Pe Luna se vedeau mult prea multe detalii pentru a putea fi descrise aici. Chiar si la o privire fugitiva, imi furau privirea Oceanum Procellarum, Mare Crisium, Mare Imbrium, Mare Humorum si oastea ''infinita'' de cratere, incepand cu Tycho, Copernic, Aristarch si multe, multe altele.
Pun mai jos harta simplificata a Lunii, din ''romanul astronomic'' ''Un roman in Luna'' a lui Henric Stahl, Editura Cugetarea, editia II-a, Bucuresti, 1925, ilustratii de Stoica si Murnu, disponibil prin www.digibuc.ro.


Harta Lunii din romanul
''Un roman in Luna'' de Henric Stahl



-La Jupiter, Callisto incadra discul la mare distanta la Est si Io, la doar un diametru jovian distanta la Vest.
- Am rezolvat din nou dubla Cor Caroli, steaua multipla Alcor- Mizar si Miu Boo ca dubla.
- Am admirat culoarea aurie-solara a lui Arcturus. Capella am vazut-o de culoare alba cu foarte usoara nuanta de galben-pai. Pollux era de un alb pastelat, un fel de crem foarte luminos  iar Spica era alba, cu usoare licariri albastrii. Procyon era de un alb si mai luminos dar nici una dintre aceste stele albe nu are o culoare alba atat de pura precum Castor. Am incheiat paletarea culorilor astrale cu Marte, stralucind intr-o combinatie de oranj cu rosu lutos.

Testarea combinatiei binoclu Tento 20x60mm cu stabilizatorul Bizooka mi-a demonstrat buna functionare a ansamblului care retina inca o mare parte a  maniabilitatii binoclului dar prin stabilizarea oferita, o rezolutie incomparabil mai mare fata de utilizarea din mana. De fapt, un binoclu 20x nu este utilizabil daca nu este pus pe o montura. Montura insa reduce considerabil maniabilitatea binoclurilor. Stabilizatorul Bizooka este un bun compromis tehnic care pune in valoare avantajele optice ( 20x) prin reducerea  dezavantajelor mecanice ( stabilizarea).


No comments:

Post a Comment