Sunday, September 30, 2012

VICTOR ANESTIN


Sa ne aducem aminte de un mare iubitor al Astronomiei si un mare iubitor de oameni - VICTOR ANESTIN,   care a initiat in Romania miscarea de astronomi amatori,a scris numeroase articole cu subiecte astronomice in presa vremii si  minunate carti de popularizare a Astronomiei ,in 1907 infiintand ''ORION'',prima revista de astronomie de la noi iar in 1908 a fost promotorul infiintarii  primei societati a astronomilor  amatori romani, intitulata ''Societatea Astronomica Romana Camille Flammarion''.
 Victor Anestin   a efectuat numeroase  observatii astronomice proprii,unele publicate in prestigioase reviste astronomice straine. 
De asemenea el a fost un pionier roman al literaturii stiintifico-fantastice si a scris articole si carti de popularizare si a altor domenii ale stiintei. 
Document creat de Irimia Teodorian,si postat pe acest blog cu acordul sau, prin scanarea unor pagini din cartea “ Momente si figuri din istoria astronomiei romanesti “- de I.M . Sefan si V .Ionescu – Editura Stiintifica 1968 ,in deplina armonie cu respectul,pretuirea  si recunostinta pe care o simtim fata de inaintasul si parintele hobby-ului astronomic,inegalabilul Victor Anestin.

Iata doua articole pe wikipedia despre marele nostru inaintas,articole merituoase prin faptul ca exista dar care ,fara indoiala,pot,merita si asteapta sa fie dezvoltate.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Anestin

http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Anestin

Iar in ''Biblioteca de Astronomie Online'',proiect al Societatii Astronomice de Meteori,cea mai mare asociatie de astronomi din Romania organizata sub forma ONG,gasim ''Cum sa inveti stelele'',poate cea mai importanta dintre scrierile lui Anestin,carte ce poate fi descarcata gratuit in format PDF:

http://95.76.157.166/sarm/carti/Stelele/

Vedem asadar cu bucurie ca mostenirea lui Victor Anestin nu s-a pierdut,pasiunea pentru astrii si pentru observarea lor este mai vie ca oricand.
Mircea

No comments:

Post a Comment