![]() |
Roiul sferic Messier 53, conform PANSTARRS DR1 color. Latura imaginii este de 12 minute de arc = campul ocularului DeLite 4mm la 300x, pe dobsonianul D= 250mm. Sursa imaginii: Aladin Lite |
![]() |
Schita electronica a roiului M53, la aceeasi scara: cam asa cum se vede roiul in ocular, la 300x, in dobsonianul Sky Watcher Classic 250P. Dezamagitor ? Nicidecum ! |
Dupa aventura galactica de la Punctul de observatii Tarnova / Tarnova Point de Marti, in seara urmatoare, de Miercuri 19 Martie, m-am multumit cu ''repetarea lectiei de zi'', de acasa, din curte. Cerul din Arad nu se compara cu cel de la Tarnova Point, aici Armand a masurat abia SQM 18,6. Dar toata viata m-am multumit cu putin ... ''asta am, cu asta sunt fericit''. Ceea ce a dat insa o savoare speciala serii de observatii a fost testarea unui ocular Tele Vue DeLite 4mm.
Am folosit dobsonianul Sky Watcher Classic 250P, pe care DeLite ofera o marire de 300x. Cu testarea acestuia, pe o diversitate cat mai mare de obiecte, am inceput. Nu ca as fi stapan rau dar ceea ce mi-as fi dorit a fost un Radian 4mm, care sa completeze celelalte trei oculare Radian deja existente. Si daca DeLite 4mm ''mi s-a bagat cu forta-n suflet'', am vrut sa-mi fac o idee cat mai exacta despre dumnealui. Observatii:
- Propus a fost prima tinta,sep= 1,8'', Delta mag= 2,6, a fost rezolvata cu dificultate, seeing neprietenos.
Am mai rezolvat si separat la 300x, cu DeLite 4mm:
- STF 799, sep= 0,7'', Delta mag= 1
- Bu 1053, sep= 1,9'', Delta mag= 1,9
- Castor, abordata mai mult din respect pentru Regina Stelelor Triple
- Delta Gem, sep= 5,5'', Delta mag = 4,6
- k Gem , sep 7'', Delta mag= 6,3
- Algieba a fost rezolvata, cu separarea companionilor B,C,D si E. Ceea ce m-a interesat aici a fost sa vad - si am vazut foarte bine, companionul E care formeaza dubla FYM 38 cu companionul C, cu o separatie imensa de 148''. Dar vorbind despre companionul E, vorbim deja despre o stea de magnitudinea 13. Bine vizibila.
- Iota Leo, sep= 2,3'', Delta mag= 2,6
- HDS 1642, sep= 1,2'', Delta mag= 2,8. Aceasta dubla, foarte dificila- desi nu pare, este varful unui asterism stelar triunghiular de la Est de Iota Leo si tinteste direct spre aceasta.
- La Sud de Zosma, am observat indelung dubla STF 1517, sep= 0,78'', Delta mag= 0,5 deoarece era bine plasata, la altitudine mare. Am lasat steaua sa faca mai multe tranzite ale campului vizual. De fiecare data, era rezolvata si separata de la intrarea in camp la marginea estica si pana la iesirea din camp, de la marginea vestica a diafragmei de camp a ocularului DeLite 4mm. Un asemenea comportament am vazut si la dubla STF 799, cu separatie de 0,7''. Dar aceea se afla in Auriga, o constelatie aflata deja departe de meridian iar seeingul a tulburat frecvent imaginea. Rezolvarea si separarea continua a lui STF 1517 de 0,78'', confirmata fluctuiant de cea a lui STF 799 de 0,7'', indica o foarte buna ortoscopicitate a ocularului DeLite. Un amator pasionat de stelele duble, de asta are nevoie !
- Am reusit la 300x sa prind in campul vizual nebuloasa planetara NGC 2392 / Eskimo Nebula , la care am vazut steaua centrala cu vedere directa, zona centrala mai luminoasa si zona periferica, mult mai larga si mai slab luminoasa.
- In haloul roiului stelar sferic M53 din Coma Berenice, am vazut pentru prima data stele rezolvate. Nu foarte multe, posibil sa fi fost in jur de zece, plus ceata, mai luminoasa spre centrul roiului.
- Roiul sferic M3 a fost rezolvat superb intr-o ''mare'' de stelute, prea multe pentru a fi numarate intr-un dobsonian fara urmarire in ascensie dreapta.
- Ultimul obiect observat cu DeLite 4mm a fost galaxia M66 din Leul la care s-a vazut excelent forma ovoidala, usor asimetrica si cu variatii de luminozitate. Detalii la o galaxie ... Bingo!
Draga DeLite 4mm, bine ai venit la moshu Mircea, directia ... cufarul de oculare !
![]() |
Fratia zoom-urilor. Mark III, al doilea de la stanga. El este Big Brother. Cer senin + telescop + zoom = zum, zuuum, zum-zuuuum ! |
Am armat telescopul cu ocularul zoom Baader Mark III 8-24mm, cu care am observat urmatoarele:
- Galaxiile M95-M96 din Leo, in campuri vizuale separate deoarece, pentru a combate poluarea luminoasa, trebuie sa folosesc mariri mai mari. De unde rezulta campuri vizuale reale mai mici ...
- Galaxiile M105 - NGC 3384 din Leo, in acelasi camp, sunt foarte apropiate.
- Galaxiile M51 - NGC 5194 din Canes Venatici, in acelasi camp, sunt inca si mai apropiate ca precedentele.
- Galaxia M94, gasita langa asterismul ''Soparla'' din CVn, era relativ mare si luminoasa dar lipsita de detalii.
- Galaxia M49 mi s-a parut mai mare si mai luminoasa decat M94 dar si ea este lipsita de orice detalii.
- Marte a prezentat detalii, era plin de pete gri dar cine sa fi fost artistul care sa-l deseneze ? In nici intr-un caz eu. Eram afara de cateva ore. Frigul devenise intens, mi-am strans calabalacul astronomic si am fugit la caldurica atat de repede pe cat m-au dus picioarele !
No comments:
Post a Comment