Monday, March 24, 2025

Variabile si galaxii - Joi 20 Martie

Joi 20 Martie a.c. am petrecut cea mai mare a timpului meu sub stele efectuand observatii de stele variabile. De aceasta data am facut fotometrie vizuala la zece variabile, folosind binoclul Aculon 10x50mm . 

Observatii de stele variabile, 20 Martie 2025, cod MPTA



Doar la Betelgeus / Alf Ori am observat cu ochiul liber. Noa, si ce sa vezi ciuda, ciuda si manie in tabara alarmistilor care ne ameninta cu ''supernovarea'' lui Betelgeus. In loc sa o ia in sus, spre luminozitati mai mari, ca orice cazan termonuclear cinstit care vrea sa explodeze, Betelgeus o ia in sens opus. La observatia din 20 Martie, am apreciat-o la magnitudinea vizuala 0,7. Dupa incarcarea datelor in baza de date AAVSO, am intrebat serverul cam ce noutati are in legatura cu Betelgeus. Si, se pare, ca majoritatea observatorilor vizuali asa au apreciat-o ca subsemnatu', la 0,7mv.

Pana acum am 22 de observatii betelgeusiene.  Se vad in curba de lumina din domeniul vizual al lui AAVSO pentru Alf Ori, evidentiate cu cruciulite maro. 

Intrebarea care rasare imediat este: ''si de ce ma laud cu asta'' ? Pai, raspunsul este ca as fi tampit sa nu ma laud. La prima abordare a domeniului variabilelor din 2020 eram - la alegere - afon, tamaie sau tufa de Venetia in aprecierea luminozitatilor stelare. Iata-ma acum ''pe val'', reusind sa fac evaluari de luminozitate intr-un domeniu de jumatate de clasa de magnitudine. Deci nu ma laud, ma bucur !


Curba de lumina AAVSO a lui Alf Ori din Iunie 2023 pana in 20 Martie 2025

Curba de lumina a lui Alf Ori pentru intervalul 29 Ianuarie - 20 Martie 2025.
Sunt evidentiate observatiile cod MPTA


Dupa episodul de stele variabile, am facut observatii cu Grond, dobsonianul cu apertura de 250mm. Tema care mi-am propus-o a fost compararea ocularelor zoom Baader Mark III 8-24mm si Svbony model 170: 10-30mm. Ca sa fiu mai exact, eram curios de comportamentul celor doua zoomuri la galaxii. Pentru mariri mai mari am utilizat ocularul DeLite 4mm/ 300x.


Mark III, primul de sus
Svbony model 170, al doilea de jos


Observatiile galactice au debutat prin observarea cu Mark III a galaxiilor M95-M96, vizibile in acelasi camp. Piticul Svbony a inceput cu stangul. La focala lunga de 30mm/ 40x, nu se vedea vreo urma de galaxie. La 120x, s-au vazut ambele galaxii dar in campuri separate, Svbony model 170 are campul vizual sensibil mai mic decat Mark III.

Duetul M65-M66 s-a vazut in acelasi camp cu ambele zoomuri. Dar Hamburger Galaxy/ NGC 3628 nu s-a vazut cu Mark III dar parca, parca s-ar fi zarit cu Svbony 170. Nu m-am putut convinge ca se vede, macar cu vederea periferica, aceasta galaxie cu acest zoom. Dar nici nu m-am putut convinge, fara umbra de indoiala, ca nu s-ar vedea ceva, cu ... periferia vederii periferice. Indecis, deci ... 

Mai departe ... M99 de langa 6 Com s-a vazut, foarte mica si slab luminoasa, cu ambele zoomuri.

De la 6 Com, cu o singura miscare, am plonjat direct in Lantul Markarian. Aceasta zona am bantuit-o de multe ori, in trecut, cu zoomul Mark III. Asa ca am continuat cu zoomul Svbony cu care am vazut, dupa perechea M84-M86, perechea de galaxii  NGC4435- NGC 4438, numite impreuna ''Ochii'', mult mai mici si foarte slab luminoase. NGC4473 a fost abia vizibila (o fi fost pacla de vina) dar NGC4477 si NGC4459 au fost mai bine vizibile.

M87 si NGC4478 s-au vazut in acelasi camp, cu ultima foarte mica si slab luminoasa.

M49 si NGC4526 au fost usor de gasit si de observat dar inca nu ma puteam pronunta cu privire la zoomuri.

Needle Galaxy/ NGC4565 a incercat sa ma lamureasca. Fara indoiala, a fost mai usor de gasit si mai bine vizibila cu ocularul zoom Svbony 170. Dar pe cer incepusera sa se vada tot mai bine norii subtiri. In aceste conditii am intrerupt comparatia. Nu inainte de a revedea, intr-o imagine dezmagitor de intunecata, cuplul de galaxii M51- NGC5194.

Inca nu voiam sa ma retrag de la observatii. Am rezolvat cateva duble frumusele: Iota Leo, HDS 1642,dubla subarc STF 1517. 

Cu ochiul liber, abia se mai vedeau stele. Am incheiat cu rezolvarea minunatei stele duble Porrima, cea care poarta numele zeitei romane a profetilor si clarvazatorilor.









No comments:

Post a Comment