Sunday, July 1, 2012

QUADRANTUM ASTRONOMICUM
 Va prezint  ''Quadrantum astronomicum'',doua quadrante  cu raza exterioara de 300mm,realizate din placaj multistratificat cu grosimea de jumatate de tol (12.7mm). 

Trasarea profilului am realizat-o cu compasul mare dintr-o veche trusa de desen tehnic iar decuparea am realizat-o cu un asa numit ''ferestrau pendular''. 
Gradatiile, copiate dupa sablon lipit tehnologic, ca si toate celelalte inscriptionari sunt realizate manual cu tus de desen tehnic pe lemnul pregatit prin slefuire fina. 
Pinulele au fost realizate la un diametru de 2mm  si sunt realizate prin gaurire in bosajele din partea superioara. 
Firul cu plumb este realizat din  lana rosie avand ca greutate un plumb de pescar de 15 grame. 
In pozele (de calitate nu prea grozava,luate cu un telefon mobil) ,vedeti detalii ale inscriptionarilor: 
-pe raza pinulelor scrie ''Mircea fecit Anno Domini MMXI'' 
-pe raza libera scrie in greaca ''ta panta rei''/citat din Heraclit din Efes,intercalat cu simbolurile hermetice pentru ''pamant,apa,aer,foc''.In rest am utilizat peste tot litere gotice. 
-intr-o alta poza vedeti detalii ale patratului umbrelor ,patratul acela vargat si la care va sfatuiesc sa priviti cu respect.El a fost folosit in Evul Mediu pentru dirijarea tirului catapultelor care aruncau asupra cetatilor asediate bolovani de zeci ,uneori sute de kilograme greutate 
-iar in alta parte vedeti detalii ale gradatiilor  principale ale ''Qudrantum astronomicum''. 

Pentru firul cu plumb,am determinat lungimea optima,care este raza exterioara a quadrantului plus 3 pana la 5 mm.  
Intre timp,dupa ce am facut aceste poze, am aplicat pe quadrante straturi protectoare de lac. 

Quadrantele au fost supuse unor  ''probe tehnologice''.Astfel am constatat ca pinulele initiale de 2mm diametru sunt prea mici,chiar si stele foarte luminoase precum Arcturus sau Altair fiind foarte greu de tintit.

Cu un anume efort si antrenament,pot fi masurate stelele de pana la 2mv.
Luna,planetele si stelele de marimea  nu pun probleme desosebite.Stelele de marimea 2 deja cer o anumita indemanare iar cele mai putin luminoase sunt dificil de masurat cu aceste quadrante.
Dupa primele teste pe Arcturus si Altair,am estimat ca voi putea obtine o precizie de citire a pozitiilor de 1/3 sau chiar 1/4 grade.


                                                  ''Mircea (eu/me) Fecit Anno Domini MMXI''


                                                Heraclit din Efes : ''Ta Panta Rei'' =''Everything Flow''
                              Simbolurile hermetice,antice si medievale,pentru ''Pamant/Apa /Aer /Foc''
                                                  Hermetic symbols for ''Earth/Water/Air/Fire''Detalii ale gradatiilor,Patratul Umbrei,''Umbra Recta'' versus ''Umbra Versa''
       Details of the divisions,of the ''Shadow Square''  with ''Umbra Recta'' and ''Umbra Versa''
 Cele doua quadrante,tehnic similare,difera usor doar prin ornamentele inscriptionate. 
Pinulele dinspre cer  au fost modificate la ambele quadrante la un diametru de 3mm  ceea ce mi-a permis, in testele sumare pe care le-am facut ,sa vizez cu usurinta stelele de pana la magnitudinea 3 mv.Greutatile firelor cu plumb sunt chiar plumbi de pescuit de 15 grame si care au marele avantaj ca sunt gauriti longitudinal ,ceea ce usureaza atasarea firului. 
Raza activa a quadrantelor este de 250mm,dimensiunile de gabarit sunt cele ale unui sfert de cilindru scund cu razele de 280mm si inaltimea de 12.7mm data de placajul multistrat folosit ca materie prima.Divizarea este executata la grade intregi ,un arc de un grad avand lungimea de 2.18mm.Precizia de citire atinsa cu usurinta si fara antrenament este de o treime de grad,cu perspective reale de a fi imbunatatita la un sfert de grad. 
Aceasta s-ar traduce la o precizie de pozitionare a navei in latitudine geografica de aprozimativ 31 km,adica de 20 de mile marine.Sunt perspective reale de a imbunatati precizia de citire la un sfert de grad deci la o pozitionare in latitudine cu o precizie de 23 km ,deci aproximativ 15 mile. 
Inscriptionarea-divizarea a fost efectuata manual ,intai cu creion-verificare-retusare,apoi cu tus negru de stampile,urmata din nou de verificare si retusare. 
Finisarea a constat in slefuirea fina inainte de inscriptionare-divizare ,apoi in baituirea cu un lac sintetic pentru evitarea apei din baitul traditional,incheindu-se cu lacuirea cu lac incolor. 
In una din poze  vedem cadranul unui alt instrument arhaic de navigatie,un astrolab maritim.Astrolaburile maritime au servit ,ca si quadrantele ,la masurarea altitudinii astrelor,indeosebi cea a stelei Polaris, in scopul determinarii rutei de navigatie.Astrolaburile s-au extins si au inlocuit bastoanele lui Jacobi,mai putin ergonomice.Cadranul astrolabului maritim  este trasat,inscriptionat si decupat complet.

Urmeaza (candva) verificarea si retusarea,baituirea si lacuirea.Precum si confectionarea alidadei cu pinule.

Amfora,un bust ''antic'',viitorul astrolab maritim   si cele doua quadrante ,impreuna pentru ultima oara.Dupa ce am facut aceste poze,quadrantul inscriptionat cu simbolurile planetare (Soare,Luna,planetele de la Mercur la Neptun) a plecat spre Lumea Noua ,ca un modest semn de pretuire a prietenului Alin Tolea,un adevarat Mecena al Astronomiei de amatori din Romania.Theogon,inginer geodez si astronom amator activ din Cluj, a facut urmatorul comentariu despre precizia quadrantului,comentariu pentru care-i multumesc :''Vreau totuşi să fac o să mică adăugire: precizia este mai bună. La citirea unui sfert de grad, precizia este (pe suprafaţa terestră) de 27,78 km. Respectiv 1852 m- cât are arcul de 1' pe suprafaţa terestră (mila marină) x 15' (sfertul de grad) = 27 780 m. Desigur considerând că instrumentul este construit ideal, iar trasarea şi citirea unghiurilor s-a făcut fără erori. 
Amintim că celebrul Tycho, reuşea cu instrumentele sale să determine poziţia aştrilor cu precizia de 1'- celebrul său catalog cu poziţia a 777 stele''

Mircea


No comments:

Post a Comment