Monday, November 21, 2016

Super Duper Moon and other observations of November 2016

On the night of November 13 I was trying to take pics of the Super Moon rising.
I used my Nikon Coolpix S3300 camera on Velbon photo tripod.
While the Moon was low it was obstructed by distant trees.





Unfortunately ,when the Super Moon get higher , the sky was covered by cirrus clouds.
At least this provided  the show stage for a Moon Corona .











Two days earlier ,on November 10 I was observing the Moon to become better acquinted with her craters and mountains.
I used my ''Teleskop Service'' Maksutov Cassegrain 100 mm F/14 telescope.
Pics taken in afocal mode at 56x / Sirius Plossl 25mm.



Using the Coolpix S3300 camera at 16.5 mm focus and f/ 4.6 or 3.6mm aperture ,I got this picture of ''whole'' Orion constellation.




Tuesday, November 8, 2016

Moon ,Venus and Saturn on the evening sky of November 3rd

Moon ,Venus and Saturn on the evening sky of November 3rd

On the evening of November 3rd the Moon and the planets Venus and Saturn were gathering on the South-Western sky , at low altitude above the horizon.
When I started observations ,the Moon was at an altitude of 18 degrees , Venus at 12 degrees and Saturn at 13 degrees....about.

I made the observations with the naked eyes , a Hapo Lord 3.6 x 40mm Opera Glass and I took pictures with my Nikon Coolpix S 3300 camera set on the modified  Velbon tripod.
The spot used for the observations is located on the banks of Mures River which is starring sometimes in my pics.

First , only the Moon was visible.
As the Sun was sinking bellow the horizon , Venus become visible , first in binocular ,latter with naked eyes.
As the twilight was progressing toward a  darker sky , also Saturn emerged from the interplanetary abyss.

Moon and Venus






Then Saturn is also joining the party.

                                                                                  









Somewhat  ''closer '' look to the planetary encounter.





The ashenlight on the night part of the Moon was slightly visible with the naked eyes but reasonably visible in the 3.6x galilean binocular.
The color of the ashenlight was blueish-gray.

                                                                              






                                                                                  

Thursday, November 3, 2016

''Efemeride astronomice 2017'' - recenzie

Efemeride astronomice 2017

(o incercare de recenzie )

Saptamana trecuta am intrat in posesia exemplarului meu din ‘’Efemeride astronomice 2017’’ publicate de Marcel Jinca si colectivul.
‘’Efemeride astronomice 2017 ’’ constituie a cincea editie a acestei publicatii care a debutat cu volumul pentru 2013 ,urmat de cele pentru 2014 , 2015 , 2016.

                                                               





‘’Efemeride astronomice 2017’’ cuprinde sapte capitole urmate de anexe.
Volumul incepe cu un capitol dedicat ‘’Timpului’’ : calendare,scari de timp : UT , UTC , TAI , TT ,data iuliana si timp sideral.
Sunt prezentate , cu exemple , formulele pentru treceri de la timpul local la timpul sideral si invers precum si relatiile dintre diversele scari de timp.
In al doilea capitol sunt prezentate reducerile de coordonate , mai exact corectiile de aplicat acestora pentru precesie , nutatie ; calculul oblicitatii adevarate si a corectiei pentru refractia astronomica.
In capitolul al treilea , ‘’Fenomene astronomice’’ , se trece din domeniul Astronomiei matematice la problemele Astronomiei observationale prin prezentarea principalelor fenomene astronomice care se vor desfasura in 2017.
Aflam astfel liste lunare cu urmatoarele tipuri de fenomene : conjunctii, maxime de curenti meteorici , configuratii planetare , fazele Lunii si eclipsele de Luna si de Soare-ultimele la modul succint.

Intr-un subcapitol special destinat sunt descrise eclipsele de Luna si de Soare din 2017, cu informatii detaliate.
                                                                            


Ocultatiile cu Luna sunt prezentate tabelar si ,asa cum am fost obisnuiti din volumele precedente , pentru patru orase mari ale tarii :Bucuresti , Cluj-Napoca , Iasi si Timisoara.
Capitolul 4 este inchinat Soarelui pentru care se dau efemeride ,  rasaritul si apusul ,durata crepusculului.
In capitolul despre Luna , dupa explicarea formulelor de calcul , sunt date efemeridele acesteia (rasaritul ,trecerea la meridian si apusul ) si aspectul zilnic al satelitului nostru natural.

                                                                  

Capitolul destinat sistemului solar ne ofera date generale despre planetele mari , elementele lor mijlocii , un nou tip de grafic de vizibilitate urmat de explicatii asupra vizibilitatii planetelor mari si efemeride ale acestora.
Nu lipsesc date despre satelitii planetelor mari cu fenomene si configuratii ale satelitilor jovieni si conjunctii si elongatii ale satelitilor lui Saturn.
Capitolul despre sistemul solar se incheie cu efemeride ale planetelor mici si asteroizilor ( incluzand aici si pe Pluto ) , ale cometelor care revin la periheliu in 2017 si un tabel sintetic al principalilor curenti meteorici vizibili din Romania.

                                                                       

Ultimul capitol al volumului este inchinat Universului sideral pentru care se da un tabel cu parametrii stelelor cu cele mai mari straluciri aparente , efemeride pentru diverse tipuri de stele variabile si un tabel de stele duble si multiple accesibile posesorilor de telescoape de amator.
Ultimul subcapitol contine tabele lunare de obiecte de cer profund /DSO/ accesibile cu  instrumente variate , de la binocluri la telescoape medii si mari si totalizand 230 de asemenea  obiecte.
Volumul se incheie cu anexe care contin sistemul de constante astronomice UAI 2009 si alte date.

                                                                     

Editia pentru 2017 a ‘’Efemeridelor astronomice’’ aduce un volum mai diversificat de informatii ,prezentate intr-un numar mai mare de capitole fata de editia pentru 2016.
A fost modificata si prezentarea grafica , recenzentul considerand noul grafic de vizibilitate al planetelor mari ca fiind mai intuitiv decat precedentele.

Poate ca astronomul amator se va intreba in mod firesc : am eu nevoie de o asemenea lucrare ?
Stim cu totii ca la ora actuala toata lumea detine si foloseste PC-uri , telefoane inteligente si tablete cu acces la numeroase softuri tip planetariu.
In opinia mea , o asemenea lucrare este  necesara atat astronomului amator care efectueaza frecvent observatii cat si astronomului amator ‘’de camera’’ ,preocupat de aspectele teoretice.
Astronomului  amator care efectueaza frecvent observatii  - sau care doreste sa desfasoare o asemenea interesanta activitate – o publicatie precum ‘’Efemeride astronomice’’ ii ofera un mijloc pentru a-si planifica activitatea.
Atasez ca exemplu adnotarile pe care mi le-am facut in capitolul ‘’Fenomene astronomice’’ si care consider ca vor fi interesante de observat fie cu binoclul , cu luneta si de pozat cu micul meu aparat digital.
Interesant este pentru mine si tabelul de stele duble-multiple cat si lista propusa de obiecte Deep Sky.
Alti amatori , cu alte interese , pot folosi in planificarea activitatii lor informatiile despre curentii meteorici , comete sau asteroizi.

Diferenta dintre numarul mare de observatii efectuate de amatorii din lumea larga fata de cele efectuate de observatorii autohtoni provine ,in opinia mea , din lipsa de pregatire , de planificare a observatiilor.
Un amator care isi va lua telescopul si va iesi sub cerul instelat zicandu-si ‘’…ia sa vedem ce se mai vede…’’ nu poate obtine decat rezultate nemultumitoare datorita lipsei de pregatire /planificare a observatiei.
Sesiunile sale de observatii vor  deveni sporadice si pana la urma flacara pasiunii se va stinge.
Iar amatorului care deja efectueaza frecvent observatii , un anuar precum ‘’Efemeridele’’ poate sa-i fie util si in alte moduri.
Eu doresc de pilda sa incep sa observ stele variabile ,deci efemeridele lor sunt binevenite.
Amatorul care face observatii Deep Sky sufera de obicei in perioadele cand lumina Lunii este intensa.
Si aici volumul recenzat ofera ajutor in planificarea observatiilor ,este suficient sa aruncam o privire pe paginile cu aspectul zilnic al Lunii.
Iar apoi acel amator poate foarte bine sa se delecteze observand obicetele DSO din listele  propuse.
Iar cand Luna este deasupra orizontului , iata acolo este lista de stele duble-multiple.

                                                               

Intocmirea efemeridelor ,de exemplu pentru conjunctiile si elongatiile satelitilor lui Saturn , este o munca laborioasa si pe care nu o rezolva softurile gen planetariu.
Informatiile care apar pe Internet  sunt punctuale si cu un orizont de timp limitat,urmarindu-se probabil obtinerea de catre situri a unui numar cat mai mare de vizitatori.
Amatorii  doritori, cu inclinatii matematice , se pot  implica in calcularea efemeridelor proprii.
Autorul acestei recenzii prefera insa sa foloseasca o lucrare excelenta si disponibila precum ‘’Efemeride astronomice’’.
Desigur , exista mici erori de tipar pe care le voi comunica autorului.
Dar voi face aceasta din dorinta ca urmatorul volum sa fie si mai bun si mai util in organizarea propriilor mele observatii astronomice ale minunatului si , pe mai departe , uimitorului cer instelat ce se bolteste deasupra capetelor si inimilor noastre.


Mircea
   

Wednesday, November 2, 2016

Crepuscular rays and twilight on October 31

Before sunset ,on 31-st of October I witnessed crepuscular rays on the Western sky.




The premises were  promising for a beautiful twilight show.
Which actually happened.
The twilight is ''universal'' , embrassing the whole world as seen by the observer.

The twilight noticed on Northern sky.

                                                                             



The twilight seen on the Southern sky.

                                                                              

The twilight seen on the Eastern sky.

                                                                                

At sunset ,the most spectacular twilight  is seen on the Western sky.
All the following pictures were taken on the Western horizon with my Nikon Coolpix S3300 compact camera on Velbon photo tripod.