Monday, April 30, 2018

Ziua Astronomiei / Astronomy Day , 21 Aprilie 2018


Sambata 21 Aprilie ac intre 20:30 si 23:00 am sustinut o sesiune de observatii publice urbane ''Sidewalk Astronomy'' impreuna cu Armand ,pe platoul din fata Primariei Arad. 
Actiunea a fost anuntata pe situl  si pe pagina FB a astroclubului Galaxis.
Pe situl de stiri locale  ''aradon.ro'' a aparut un articol foarte la obiect de Eugen Rogojan despre Ziua Astronomiei la Arad intr-un articol ce mi-a fost semnalat de catre Armand
De la Marc Frincu , presedintele SRPAC am primit  urmatoarea nota : ''SRPAC va organiza la Timisoara si la Cluj doua actiuni paralele pe 21 aprilie, ambele la Iulius Mall.

Timisoara: intre 19:30-21:30 la Iulius Mall Timisoara pe terasa FoodCourt

Cluj-Napoca: intre 19:00-22:00 in Iulius Park (langa Iulius Mall Cluj).


Voi da anunt pe Facebook SRPAC referitor la actiunile de la Arad. 


Ceea ce s-a si intamplat !
Armand a folosit newtonianul TCM de 76mm F/9 iar eu am folosit ''Ratusca cea urata'' de 125mm F/6.9. 


Am reusit sa prezentam publicului Luna in faza si stelele duble-multiple Castor si Mizar , iluminatul public impiedicand efectuarea altor observatii. 


Am avut un public de cel putin 150 de persoane , o mare parte fiind copii. 

Dar dupa cum se vede in poze , am avut participanti de toate varstele ,inclusiv de varsta a treia. A fost de-a dreptul imbucurator faptul ca ne-au contactat parinti care au nevoie de indrumari cu privire la modul de utilizare a unor telescoape - lunete sau reflectoare - deja achizitionate.
Am avut si participanti care doresc sa achizitioneze telescoape Dobson si cu care sa inceapa in viitorul apropiat observatiile astronomice.
Sau ce poti sa faci decat sa te bucuri atunci cand faci cunostinta cu un baiat de 13 ani care are deja cunostinte serioase de Astronomie si iti spune foarte clar ca '' doreste sa vada galaxia lui Bode'' ?
Si ,vazand cum cautam Castor , isi scoate telefonul , porneste o aplicatie si imi arata pozitia relativa a Lunii fata de obiectul cautat !?
Mai multi participanti si participante la observatia publica si-au manifestat dorinta de a adera la astroclub.
La observatii au participat nu numai aradeni ci si timisoreni , un grup de studenti tunisieni si o familie din Germania.
Fara falsa modestie , credem ca aceasta actiune a fost un succes. 


Ii felicitam si le multumim tuturor celor care au participat la actiunea Astroclubului Galaxis. Ne vom stradui sa fim utili in continuare tuturor aradenilor care si-au manifestat interesul pentru Astronomie. 

No comments:

Post a Comment