Tuesday, April 10, 2018

Pe urmele Leului : NGC 3628 si alte aventuri...


Luna este corpul ceresc cel mai apropiat de Pamant , prezinta o multime de detalii chiar si la observarea cu ochiul liber.
Chiar si cel mai modest telescop sau binoclul , ne vor ajuta sa vedem foarte multe detalii pe Luna.
Cu toate acestea , de cand cu mania DSO , pe Internet apar frecvent comentarii dintre cele mai rautacioase la adresa Lunii.
Motivul este acela ca lumina puternica a Lunii impiedica observarea obiectelor DSO ,in general prea putin luminoase.
Experienta observationala m-a convins insa ca se pot face observatii - chiar si de galaxii - si atunci cand Luna este deasupra orizontului nostru ,ba chiar si cand aceasta este aproape de faza de Luna Plina.
Conditia cea mai importanta nu este prezenta Lunii , fie ea in orice faza, ci seninul cerului.
Daca cerul este cu adevarat senin , se pot face observatii DSO cu respectarea urmatoarelor recomandari :
-observati obiecte aflate la aproximativ 90 grade distanta in ascensia dreapta fata de Luna
-instalati telescopul in umbra unei cladiri sau a unui copac ,in asa fel ca lumina Lunii sa nu cada direct pe voi si pe instrumentul vostru
-folositi binoclul pentru a gasi ,pe cerul foarte luminos , asterismele care va conduc spre ''prada'' DSO
-odata ajunsi in zona obiectului cautat , folositi grosismente mari pentru obtinerea unei pupile de iesire cu diamterul intre 1.5mm si 1mm.Pentru un telescop de 200mm ,recomand asadar  grosismente intre 150x si 200x.
- pana nu terminati programul DSO , nu faceti observatii la Luna.Ba ,mai mult , evitati orice privire in directia Lunii , ramaneti in umbra in care v-am sugerat sa va instalati.
-folositi cu incredere filtrul Moon&Skyglow 

In seara zilei de 13 Martie ,Luna era in descrestere , in  etate de 26 zile si cu o iluminare de 16%.


Am facut observatii cu telescopul dobsonian Toleascop de 200mm F/6.16 si ,la sfarsit ,cu noul meu telescop newtonian RFT cu apertura de 125mm F/4.5.
Aveam o veche rafuiala cu haita Leului si in acea seara am rezolvat-o , in ciuda prezentei Lunii pe cer.
Am reusit astfel sa vad galaxia NGC 3628.
Spre Nord de duetul M65-M66 vazut deja de multe ori si prin mai multe instrumente , se afla steaua HD 98388 de 7.57 mv .
Si mai la Nord de aceasta stea se vede un asterism trapezoidal. In telescopul dobsonian Toleascop , galaxia NGC 3628 se vedea foarte slab la 41x /LV 30mm ,intre stelele de la Est ale asterismului trapezoidal-deci ''la dreapta''.
Spre Nord, imediat langa galaxie , s-a vazut la 99x obtinut cu ocularul ortoscopic University 12.5mm , o steluta slab luminoasa .
Desi NGC 3628 a fost foarte slab luminoasa ,era evidenta forma alungita pe directia E-SE spre V-NV. Aflandu-ma deja in barlogul Leului si fiind pornit pe fapte mari , am cautat cea de a patra galaxie  din grupul de galaxii dintre stelele Leo 52 si Leo 53 ,cea pe care nu am vazut-o data trecuta. 
Si ,sa n-o mai lungesc , victorie ! In aceasta zona , a trebuit sa ''fac miscare'' , puteam sa vad in acelasi camp la 41x , fie M105 cu NGC 3388 ,fie M95 cu M96 in alt camp. 

Atat la Triplet cat si la aceasta dubla pereche -sau daca vrem ,cvartet - am folosit si alte grosismente.
De pilda 137x /Revelation Plossl 9mm si ,revelatia serii , ocularul Simetric Solid 12.8mm creat de colegul nostru zoth.
La toate galaxiile de mai sus , SS 12.8mm prezenta haloul cel mai dezvoltat , aratand din nou avantajul utilizarii ocularelor cu lentile putine la observarea obiectelor slab luminoase.

Am reobservat ,pret de cateva minute ,galaxia NGC 2903. 

Apoi ,indreptandu-ma spre Ursa Mare , am avut 
cu nebuloasa planetara M97 aceeasi experienta  ca si prietenul si colegul de observatii Armand. 

In lumina integrala ,planetara era abia-abia vizibila dar prin filtru UHC era foarte bine vizibila chiar si prin reflectorul RFT 125mm F/4.5 folosit la 22.5x. 
Prin acesta am recapitulat galaxiile din Leo si am vazut NGC 2903, M105,NGC 3388 ,M96,M95,M65 si M66.
A lipsit din imaginea telescopului RFT doar NGC 3628 care se dovedeste a fi un obiect ''fitzos'' pentru astronomul urban. M108 s-a vazut si direct , si prin filtru UHC , in dobsonianul de 200mm dar nu s-a vazut in RFT 125mm F/4.5.
Am incheiat cu M104 care s-a vazut excelent in RFT 125mm ,ba chiar si in binoclul Sakura 8x60mm. 

No comments:

Post a Comment